Näin helposti aurinkopaneelien asennus sujuu

Pohjustusta päivän aiheeseen

Jos lähdetään miettimään mitä aurinkopaneelien asennuksessa tulee ottaa huomioon, jakaisimme sen Sollella karkeasti kahteen kastiin. On tuottoon vaikuttavat tekijät, jotka on tärkeää huomioida asennusvaiheessa, sillä ne vaikuttavat keskeisesti aurinkopaneelien kannattavuuteen. Toisaalta toinen keskeinen näkökulma on turvallisuustekniset asiat, kuten, että asianmukaiset luvat hankitaan, aurinkopaneelit asennetaan asianmukaisesti ettei takuut raukea ja yleinen työturvallisuus, kun kuitenkin toimitaan sähkötöiden parissa. Jos mietitään, onko aurinkopaneelien asennus itse kannattavaa, niin me aurinkopaneelien kilpailutuspalvelu Solle.fi:llä koemme, että aurinkopaneelien asennusta ei ole järkevää, turvallista tai pitkässä juoksussa kustannustehokasta suorittaa itse.

Turvallisuus- ja kemikaalikeskus (Tukes) toteaa seuraavaa aurinkopaneelien asentamisesta katolle:

“Aurinkosähköjärjestelmän verkkoon liittäminen edellyttää aina oikeutta sähkötöihin. Tällaisen, esimerkiksi kesäasuntoon tai omakotitaloon asennettavan, kuten luonnollisesti näitä laajemmankin järjestelmän asennus, on kokonaisuudessaan oikeutta edellyttävää sähkötyötä. Kyseessä on monijohtiminen asennus- ja johtojärjestelmä, jonka asentaminen on normaalia sähköasennusoikeudella S2 tehtävää asennustyötä.”

– Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Lähde: Aurinkosähköjärjestelmät – Tukes)

Mitä vaiheita aurinkopaneelien asennus sisältää?

  1. Oman kuntasi rakennusvalvonnan konsultointi: Ennen tarjousten kilpailuttamista ja vertailua on hyvä tarkastaa kuntasi omalta rakennusvalvonnalta tarvitseeko esimerkiksi toimenpidelupaa tai joitain muita lupia hankkia. Jos lupaa tarvitsee hakea, se on sitten jo valmiina, kun olet tekemässä ostopäätöstä eikä siihen mene enää aikaa.
  2. Järjestelmän ja asennuksen suunnittelu: Usein asentava yritys haluaa tulla tarkastelemaan kohdetta ennen tarjouksen jättämistä. Yritys suunnittelee ja tarkastelee asennuspaikkaa, mille alueelle kattoa aurinkopaneelit asennetaan, kuinka monta paneelia, miten sähkötyöt toteutetaan ja muita asennusteknisiä sekä visuaalisia asioita. Tarkastelukäynnin jälkeen asentava yritys voi antaa tarkan, juuri sinun kohteelle sopivan tarjouksen. Vastaavasti vaikka asentaisit paneelit itse, asennusta on hyvä suunnitella etukäteen.
  3. Aurinkopaneelien asennus: Tässä vaiheessa katolle asennetaan alumiinikiskot tai tasakatolle telineet, johon päälle asennetaan sitten aurinkopaneelit. Mikäli aurinkopaneelit on tarkoitus liittää sähköverkkoon, ne asennetaan paikallisen verkkoyhtiön asettamien standardejen sekä määräysten mukaan. Kokeneelta asennustiimiltä aurinkopaneelien asennus itsessään voi viedä jo 15-24 tuntia aikaa.
  4. Invertterin asentaminen: Asennetaan ja liitetään aurinkosähköjärjestelmään invertteri, jolla voidaan seurata tuotetun sähkön määrää sekä ennenkaikkea muuttaa aurinkopaneelien tuottama tasavirta (DC) kotitalouden hyödynnettäväksi vaihtovirraksi (AC).
  5. Aurinkovoimalan käyttöönotto sekä opastus: Aurinkopaneelit on asennettu ja invertteri paikoillaan. Yhtiö tarkastaa vielä, että aurinkopaneelien asennus ja sähkötyöt on hoidettu optimaalisesti. Tässä vaiheessa yritys on jo jättänyt verkkoyhtiöllesi lomakkeen järjestelmän liittämisestä sähköverkkoon. Kun varmistus verkkoyhtiöltäsi tulee, voidaan aurinkovoimala liittää sähköverkkoon. Varmista, että saat yritykseltä käyttöönottopöytäkirjan.

Ammattilaisasennus vs. aurinkopaneelien asennus itse

Me aurinkopaneelien kilpailutuspalvelu Solle.fi:llä koemme, että aurinkopaneelien asennus itse ei ole järkevää, turvallista tai pitkässä juoksussa kustannustehokasta.

Nostimme esille muutaman syyn, minkä takia mielestämme aurinkopaneelien asennus kannattaa jättää ammattilaiselle:

  • Turvallisuus: Sähkötöiden suorittaminen vaatii erikoisosaamista ja virheelliset asennukset voivat lisätä sähköiskun riskiä sekä johtaa tulipaloihin. Ammattilainen varmistaa, että kaikki turvallisuusmääräykset täyttyvät, minimoiden onnettomuusriskit. Ammattilaiset käyttävät asennuksessa myös telineitä sekä lisäksi valjaita, jotka ovat aina katolla ollessa päällä, näin ollen huolehtien työturvallisuudesta.
  • Takuu: Monet aurinkopaneelivalmistajat tarjoavat takuun, joka voi raueta, jos asennus tehdään itse. Ammattimainen asennus varmistaa, että paneelien takuu pysyy voimassa.
  • Tehokkuus: Aurinkopaneelien optimaalinen tehokkuus saavutetaan, kun ne asennetaan oikeassa kulmassa ja suunnassa. Ammattilainen tietää, kuinka maksimoida paneelien suorituskyky, välttäen itse asennuksen mahdolliset virheet ja tehon menetykset.
  • Luvat ja ilmoitukset: Aurinkopaneelijärjestelmän asennus voi vaatia erilaisia lupia ja ilmoituksia, jotka ammattilainen osaa hoitaa puolestasi, säästäen aikaa ja vaivaa. Lisäksi he voivat tarjota neuvoja ja tukea oikeanlaisten paneelien ja järjestelmän valinnassa, ottaen huomioon sekä tarpeesi että budjettisi.

Aurinkopaneelien asennus – tuottoon vaikuttavien tekijöiden huomioiminen

Asennuskulman valitseminen

Jos ajatellaan Suomen leveyspiiriä, niin paras asennuskulma on yleensä 35 asteen ja 45 asteen välillä. Usein tälläinen kulma aurinkopaneeleille muodostuukin katolle asennettaessa. Monesti kun asennetaan aurinkopaneeleja katolle, niin aurinkopaneeleja ei lähdetä sen enempää kallistamaan, vaan ne asennetaan suoraa katolle katon lappeen mukaisesti. Ylimääräisiä kallistuksia varten jouduttaisiin rakennuttamaan telineitä, joka nostaa huomattavasti asennuskuluja vs. tätä kautta saavutettu hyöty. On kuitenkin hyvä muistaa, että alle 15 asteen kulmaan ei aurinkopaneeleja kannata asentaa, koska muuten aurinkopaneelien pinnalle kertyy helposti pölyä, lehtia ja muuta likaa. Mikäli aurinkopaneeleissa on hieman kulmaakin, niin sadevesi puhdistaa aurinkopaneelit mukavasti pölystä ja muusta liasta. Jos sinulla on tasakatto, niin usein tälläisissä kohteissa telineiden rakennuttaminen on välttämätöntä, jotta aurinkopaneelit saadaan kallistettua. Toisaalta, tällöin voit vapaasti valita itse kallistuskulman.

Miksi ilmansuunta on niin tärkeä aurinkopaneelien asennukselle?

Välillä Suomessa kuulee, että aurinkopaneelien asentaminen ei ole kannattavaa, jos ne ei ole suunnattu etelään. Toki kuten kohta tarkastelemastamme taulukosta nähdään, etelä on kyllä paras ilmansuunta. Tilannetta on silti tärkeä tarkastella yksilöllisesti asennuskohteen sijainnista riippuen. Usein aurinkopaneelit asennetaan katon lappeen suuntaisesti eikä ilmansuuntaankaan lähdetä tekemään sen suurempia muutoksia. Jos esimerkiksi kotisi katto on suunnattu itään, luonnollisin vaihtoehto on asentaa aurinkopaneelit tälle lappeelle. Vaikka itään suuntaaminen saattaa vähentää hieman kokonaistuotantoa, se voi olla hyödyllistä, jos kodin sähkönkulutus painottuu aamuun. Itään suuntautuneet paneelit tuottavat tehokkaasti energiaa eritoten aamulla. Toisaalta, länteen suunnatut aurinkopaneelit ovat tehokkaita iltapäivällä ja illalla. Mikäli illan energiantarve on suurempi, länteen suuntautuvat paneelit voivat olla järkevä valinta.

IlmansuuntaTehokkuus
Etelä100 %
Kaakko93 %
Lounas94 %
Pohjoinen70 %
Länsi81 %
Itä80 %

Heikentääkö varjostukset aurinkopaneelien tuottoa?

Varjostukset ovat kriittinen tekijä aurinkopaneelien tehokkuudessa, sillä ne voivat merkittävästi vähentää energiantuotantoa. Eritoten puiden muodostamat varjostukset usein aliarvioidaan. Varjostuksen aiheuttamat häviöt johtuvat siitä, että kun osa paneelista jää varjoon, sen kyky tuottaa sähköä vähenee, mikä voi vaikuttaa koko paneelisarjan suorituskykyyn. Tämän vuoksi on tärkeää suunnitella asennus siten, että varjostuksen mahdollisuus minimoidaan – esimerkiksi huolehtimalla, etteivät puut, rakennukset tai muut esteet heitä varjoa paneeleille varsinkaan päivän tuottavimpina aikoina.

Varjot voivat alentaa aurinkopaneelien tuottoa jopa 50% tai enemmän. Suurin vaikutus on, jos varjot tulevat paneelien tielle keskipäivällä, kun aurinko on korkeimmillaan Suomessa.

Aurinkopaneelien asennus – turvallisuustekniset näkökulmat

Kattotyypin huomioiminen

Jos aloitetaan siitä, että käytännössä aurinkopaneelit voidaan asentaa minkä tyyppiselle katolle tahansa. Iso osa yrityksistä ei kuitenkaan asenna mineriittikatoille, jotkin yrityksistä kylläkin asentaa. Mineriittikatolle asentamisessa ongelmaksi voi muodostua mahdollinen asbesti ja sopivien kiinnikeiden puuttuminen. Mineriittikattojahan Suomessa ei ole 80-luvun jälkeen tehty, joten katot alkavat olla myös reippaasti käyttöikänsä paremmalla puolella niin sanotusti.

Aurinkopaneeleja asennettaessa katolle, ennen asennusta on tärkeää huolehtia, että katolle tehdään tehdään kattava analyysi, jossa selvitetään katon vesitiiviys ja tarkastetaan, kannattaisiko katolle tehdä korjaustöitä ennen asennusta. Otetaan esimerkiksi vaikka suomalaisten suosikki eli tiilikatto. Tarkasteltavia kysymyksiä olisi, että onko kaikki tiilet kunnossa eikä haljenneita tai rikkinäisiä tiiliä näy? Onko tiilen pinnoite kunnossa eikä se näytä esimerkiksi huokoiselle? Onhan aluskate ehjä ja läpiviennit yhä kunnossa?

Esimerkiksi suomalaisten suosikin eli tiilikaton huoltoväli on huomattavasti lyhyempi, kuin aurinkopaneelien käyttöikä, joka voi olla parhaimmillaan parhaimmillaan 30-50 vuottakin. Tiilikatolle olisi hyvä tehdä pinnoitus noin 10 vuoden välein. PInnoituksen uusiminen ei ole este aurinkopaneelien hankinnalle. Mutta kuten voisi olettaa, pinnoitteen uusiminen ennen aurinkopaneelien hankintaa on paljon helpompaa sekä taloudellisesti kannattavampaa. Aurinkopaneelien ollessa katolla, paneelit joudutaan poistamaan katolta hetkellisesti pinnoitteen uusimisen ajaksi. Siksi katon kunto kannattaa tarkistaa, voisiko pinnoitteen uusia jo ennen aurinkopaneelien asennusta ja säästyä vaivalta sekä ylimääräsiltä kuluilta.

Aurinkopaneelien kiinnitys

Aurinkopaneelien asennuksessa kiinnittämiseen käytetään yleensä juuri kyseiselle kattotyypille tarkoitettuja kiinnikkeitä. Esimerkiksi tiilikatolle aurinkopaneelien kiinnitys tehdään niin, että katolta irroitetaan tiiliskiviä, niiden alle tulee kiinnike ruuvilla kiinni ja tiili laitetaan takaisin paikolleen. Näin näihin katolle tuleviin kiinnikkeisiin saadaan nätisti kiskot kiinni, ilman, että itse tiiliä joudutaan vahingoittamaan.

Saumapeltikatto on toinen kattotyyppi, jolloin itse kattopintaan ei tarvitse tehdä reikiä. Tällöin peltikaton saumoihin saadaan asennettua kiinnikkeet, joihin voidaan sitten asentaa alumiinikiskot. Näin aurinkopaneelit saadaan myöskin saumapeltikattoon asennettua ilman reikiä. Profiilipeltiin, ei tasakattoiseen huopakattoon ja aaltopeltiin joudutaan tekemään pienet reiät aurinkopaneelien asennuksen yhteydessä, jotta paneelit saadaan kiinnitettyä. Näihin kattotyyppeihin katolle tulee pienet reiät tiivistetyllä ruuvilla, jotta kiskot saadaan sitten niihin paikoilleen.

Aurinkopaneelien kiinnityksen suorittaminen voi olla yksi näkökulma, jota kannattaa miettiä ja kysyä rohkeasti eri yritysten tarjouksia vertaillessa. Halvin tarjous ei välttämättä AINA lupaa yhtä turvallista ja pitkäikäistä asennusta, kun puhutaan, että joudutaan tekemään katon pintaan reikiä kiinnikkeitä varten. Eri yrityksillä aurinkopaneelien kiinnittämiseen käytetyt toimintamallit voivat vaihdella laajastikin.

Aurinkopaneelien asennus – luvat ja sähköverkkoon liittäminen

Mitä lupia tarvitsen aurinkopaneelien asentamiseen?

Sanotaan näin, että yleensä pelkkä ilmoitus piensähköjärjestelmästä riittää paikalliselle rakennusvalvontaviranomaiselle. Joissain tapauksissa sinun ei tarvitse tehdä edes ilmoitusta. 2017 vuonna maankäyttö- ja rakennuslakiin kohdistuneissa muutoksissa osa koski nimenomaan aurinkopaneelien asentamista. Maankäyttö- ja rakennuslain 18. luvussa 126. momentissa puhutaan toimenpideluvanvaraisista toimenpiteistä. Käytännössä momentissa todetaan, että kaupunkikuvaan tai ympäristöön merkittävästi vaikuttavat aurinkopaneelit tai aurinkokeräimet vaativat toimenpideluvan. Tietenkin poikkeuksena suojellut rakennukset ja suuret järjestelmät. Myös suojelukohteisiin voi olla mahdollista asentaa tapauskohtaisesti aurinkovoimala, joten siksi omalta kunnalta kannattaa tiedustella lisätietoja. Lisätietoa tarvittavista ilmoituksista ja siitä tarvitsetko esimerkiksi rakennus- ja toimenpideluvan joka välillä tarvitaan, saat aina oman kuntasi rakennusvalvontaviranomaiselta.

Aurinkosähköjärjestelmän liittäminen sähköverkkoon

Verkkoyhtiösi voi asettaa ennen liittämistä vaatimuksia laitteistolle tai esimerkiksi invertterille. Sinun tulee valita pätevä ja ammattitaitoinen asentaja, joka ottaa nämä verkkoyhtiön vaatimukset huomioon. Asennuksen jälkeen sähköurakoitsijan on tehtävä pakollinen ilmoitus paikalliselle verkkoyhtiöllesi. Lomake on täytettävä ja allekirjoitettava pienvoimalan asennuksesta huolehtineen, sähköasennustöihin luvat omistavan henkilön toimesta. Usein lomake on toimitettava viimeistään 2 viikkoa ennen suunniteltua verkkoon liittymispäivää. Paikallinen verkkoyhtiösi tekee päätöksen asiasta. Jotta voit hyödyntää ostosähköä ja aurinkosähkön myyntiä, sinulla tulee olla voimassa oleva myyntisopimus. Verkkoon liittämisestä poiketen, myyntisopimus voi olla minkä yhtiön kanssa tahansa eli voit kilpailuttaa sen. Mutta usein se vain tehdään paikallisen verkkoyhtiösi kanssa myös.

1

Jätä tarjouspyyntö

Kilpailuta aurinkopaneelit ja jätä tarjouspyyntö aurinkopaneeleista palvelussamme. Tarjouspyynnön täyttäminen vie sinulta noin minuutin.

2

Odota vastaukset

Saat vastauksia tarjouspyyntöösi oman alueesi yrityksiltä. Saat usein tarjouksia jo saman päivän aikana.

3

Vertaile ja valitse

Saat 3-5 tarjousta, joita voit vertailla ja valita juuri sinun tarpeisiin parhaiten sopivan aurinkopaneelien toimittajan.

Sollella mukana muun muassa

Heräsikö kysymyksiä, ajatuksia tai jotain muuta palautetta?

Ole yhteydessä meihin! Autamme mielellä aurinkosähköön tai palveluumme liittyvissä kysymyksissä.
Soita meille: +358 40 221 4930 tai laita sähköpostia osoitteeseen: asiakaspalvelu@solle.fi
Tavoitat meidät arkisin klo 8-16.

Lue lisää aurinkopaneeleista ja aurinkosähköstä

Ajankohtaista aurinkopaneeleista