Aurinkopaneelien lupa-asiat – milloin tarvitsen mitäkin lupia?

Moni aurinkopaneeleita omakotitaloon harkitseva kuluttaja miettii saako aurinkopaneelit asentaa ilman asennuslupaa? Vastaus on, että saa asentaa sillä aurinkopaneelien asentamiseen ei tarvitse rakennuslupaa. Kyseessä on niin pieni asennus, joka ei vaikuta merkittävästi ympäristöön tai maankäyttöön. Mikäli aletaan puhua oikeasti suuremmista järjestelmistä, tällöin voi olla mahdollista, että tarvitset rakennuslupaa. Jopa pieniä katoksia voi olla mahdollisuus rakentaa ilman rakennuslupaa. On kuitenkin muutama muu lupiin liittyvä tekijä, joka on hyvä ottaa huomioon, jos aurinkopaneelit on harkinnnan alla. Ensinnäkin aurinkopaneelien asentamiseen tarvittavat luvat vaihtelee hyvin paljon kunnittain ja ne on aina hyvä tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta ennen hankintaa.

“Rakennuslupaa ei tarvita pienemmille rakennelmille, joilla ei ole vaikutusta ympäristölle tai maankäytölle.”

Mitä lupia tarvitsen aurinkopaneelien asentamiseen?

Käytännössä aurinkopaneelien asentamiseen ei kauheasti lupia tarvitse, mutta on hyvä konsultoida oman kuntasi rakennusvalvontaa hankintaprosessin alussa. Aurinkopaneeleille tarvittavat luvat voidaan jakaa karkeasti näin:

  • Sinun ei tarvitse hankkia hakea mitään lupia
  • Kuntasi rakennusvalvonta vaatii toimenpideilmoituksen (lomake ja maksusuorite)
  • Asuinkohteesi on suojeltu rakennus ja rakentaminen on kokonaan kielletty
  • Asuinkohteesi saattaa olla esimerkiksi suojeltu tai muuten vaan tarvitset toimenpideluvan tai muun kaupunkikuvasta vastaavan hyväksynnän asennukselle

Aurinkopaneeleille tarvittavat luvat voidaan jakaa karkeasti näin:

  • Sinun ei tarvitse hankkia hakea mitään lupia
  • Kuntasi rakennusvalvonta vaatii toimenpideilmoituksen (lomake ja maksusuorite)
  • Asuinkohteesi on suojeltu rakennus ja rakentaminen on kokonaan kielletty
  • Asuinkohteesi saattaa olla esimerkiksi suojeltu tai muuten vaan tarvitset toimenpideluvan tai muun kaupunkikuvasta vastaavan hyväksynnän asennukselle
  • Kytkentälupa on aina saatava paikalliselta verkkoyhtiöltä, ennenkuin aurinkovoimala voidaan kytkeä sähköverkkoon

Milloin en tarvitse toimenpide- tai rakennuslupaa?

Vuonna 2017 tehtyjen muutosten myötä maankäyttö- ja rakennuslakiin sisällytettiin säännöksiä, jotka liittyvät erityisesti aurinkopaneelien asennukseen. Lain 18. luvun 126 § käsittelee toimenpideluvan alaisia toimia, ja siinä mainitaan, että toimenpidelupa vaaditaan aurinkopaneeleille ja -keräimille, jotka vaikuttavat olennaisesti kaupunkikuvaan tai ympäristöön. Näin ollen, jos asuinrakennuksesi ei ole suojelukohde niin käytännössä mitään lupia ei pitäisi tarvita, lukuunottamatta aurinkosähköjärjestelmän kytkentälupaa jota käsittelemme myöhemmin.

Milloin minun tulee tehdä toimenpideilmoitus?

Toimenpidelupaa saatetaan tarvita, mikäli aurinkosähköjärjestelmä asennetaan tavalla, joka vaikuttaa rakennuksen ulkonäköön tai rakenteeseen tavalla, joka ei ole täysin merkityksetön. Esimerkiksi, jos paneelit asennetaan erillisille maatelineille tai jos asennus muuttaa rakennuksen julkisivua, voi olla tarpeen tehdä toimenpideilmoitus.

Toimenpideilmoituksen tarve voi myös riippua aurinkopaneelijärjestelmän koosta ja sijainnista. Suojelluissa kohteissa ja tietyillä asuinalueilla voi olla erityisiä määräyksiä, jotka vaativat toimenpideilmoituksen tekemistä ennen asennustöiden aloittamista.

Milloin tarvitsen toimenpideluvan aurinkopaneelieni asennukselle?

Aurinkopaneelien asentamiseen Suomessa tarvittava toimenpidelupa liittyy usein siihen, miten asennus vaikuttaa rakennuksen ulkonäköön, rakenteeseen tai ympäristöön. Toimenpidelupa voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, kun aurinkopaneelit asennetaan historiallisesti merkittävään rakennukseen, rakennuksen julkisivuun tai muuhun näkyvään paikkaan, jossa asennus muuttaa rakennuksen ulkoasua merkittävästi.

Lisäksi toimenpidelupa voi olla tarpeen, jos aurinkopaneelijärjestelmän koko ylittää tietyn rajan tai jos asennus tehdään alueelle, jolla on erityisiä kaavoitusmääräyksiä tai rajoituksia. Esimerkiksi suuret maahan asennettavat aurinkovoimalat tai erikoisrakenteiset telinejärjestelmät tasakatoille voivat vaatia toimenpideluvan.

Milloin minun tulee olla yhteydessä museovirastoon?

Museovirasto suhtautuu myönteisesti aurinkoenergian käyttöön historiallisissa ympäristöissä, kunhan se toteutetaan kulttuurihistorialliset ja maisemalliset arvot huomioiden. Tapauksia arvioidaan tapauskohtaisesti ja Museovirasto pyrkii löytämään ratkaisuja, jotka eivät vahingoita suojelukohteen arvoja. Tärkeää on, että aurinkopaneelit ovat kohteen ominaispiirteitä kunnioittavia, vaurioittamattomia, helposti poistettavia tai vaihdettavia. Ne eivät myöskään saa aiheuttaa merkittäviä muutoksia rakennuksen hahmoon tai maisemaan.

Museovirasto painottaa, että aurinkopaneelien asentaminen historiallisiin ympäristöihin vaatii kohdekohtaista suunnittelua ja harkintaa. Esimerkiksi Vanhassa Porvoossa ja Vanhassa Raumassa nykytekniikkaa edustavat aurinkopaneelit eivät ole sallittuja niiden aiheuttaman visuaalisen häiriön ja kulttuurimaiseman muutoksen vuoksi.

Miten aurinkovoimalan liittäminen sähköverkkoon etenee?

Aurinkosähköjärjestelmä tarvitsee verkkoyhtiöltä luvan

Ennen liittymistä sähköverkkoon, verkkoyhtiösi saattaa asettaa tietyt vaatimukset laitteistolle, kuten invertterille. On tärkeää valita kokenut ja pätevä asentaja, joka ottaa huomioon nämä vaatimukset. Asennuksen valmistuttua on sähköurakoitsijan velvollisuus tehdä ilmoitus verkkoyhtiöllesi. Tämä ilmoitus, jonka täyttää ja allekirjoittaa sähköasennusoikeudet omaava henkilö, tulee yleensä toimittaa verkkoyhtiölle viimeistään kaksi viikkoa ennen suunniteltua liittymispäivää. Verkkoyhtiösi käsittelee tämän jälkeen liittymispyynnön. Mikäli aiot myydä tuottamaasi aurinkosähköä tai käyttää ostosähköä, tarvitset voimassa olevan myyntisopimuksen. Vaikka myyntisopimuksen voi tehdä minkä tahansa yhtiön kanssa, monesti se solmitaan paikallisen verkkoyhtiön kanssa.

Pientuotantosopimus tarvitaan

Jotta voit myydä ylijäämäsähköä sähköyhtiölle, tarvitset lakisääteisen pientuotansopimuksen. Ylijäämäsähköksi kutsutaan sitä osuutta, jonka aurinkovoimalasi tuottaa esimerkiksi kesällä, kun sähkönkulutus on alhaalla ja tuottoa kertyy yli. Aurinkosähköjärjestelmästä tämä ylijäämäsähkö siirtyy sähköverkkoon jolloin oma paikallinen sähköyhtiösi mittaa tämän verkkoon syötetyn sähkön määrän. Pientuotantosopimuksen voi kilpailuttaa eli se ei ole sidonnainen paikalliseen sähköyhtiöön. Se voidaan kilpailuttaa, mutta useimmiten tehdään yhtiön kanssa jolta sähköä myös ostetaan. Pientuotantosopimus tehdään vasta viimeisenä asennuksen jälkeen, koska siihen tarvitset tuotantokäyttöpaikannumeron. Sen saat paikalliselta verkkoyhtiöltäsi hyväksytyn verkkoon liittämishakemuksen yhteydessä.

Lue lisää aurinkopaneeleista ja aurinkosähköstä

Ajankohtaista aurinkopaneeleista