Pörssisähkön hinta tänään

Sähkön spot-hinta juuri nyt

Pörssisähkön hinta juuri nyt: 20,8 senttiä/kWh

Spot-hinta tai pörssisähkön hinta
tarkoittaa markkinahintaa

Yllä näät Sollen hintaseurantatyökalun, jolla voit seurata Pohjoismaiden ja Baltian maiden sähköpörssi Nord Poolissa muodostunutta tuntikohtaista hintaa. Kyseessä on niin kutsuttu spot-hinta. On hyvä muistaa, että tämä ei ole se hinta mitä maksat suoraa sähköstäsi. Kuluttajan ostama sähkö sisältää niin spot-hinnan, sähköyhtiön oman marginaalin kuin sähköverotkin.

Tältä sivulta löydät kyseisin tunnin sähkön hinnan lisäksi paljon hyödyllistä tietoa muun muassa siitä miten sähkön hinta muodostuu, mihin sähkön tuotanto Suomessa sekä hinta on tulevaisuudessa menossa ja miten juuri sinä voit kuluttajana hyötyä sähkön hinnan vaihtelusta.

Usein kysytyt kysymykset

Miten sähkön hinta muodostuu?
Tällä sivustolla esitetty hintadata on Pohjoismaiden ja Baltian maiden sähköpörssissä Nord Poolissa määräytynyt sähkön spot hinta. Päivän jokaiselle tunnille määräytyy kaupankäynnissä aina oma hintansa.
Miksi sähkön hinta heittelee paljon päivittäin?
Hintaan vaikuttavia tekijöitä on lukuisia. Yleisin syy hinnan vaihteluun on vallitseva sää Suomessa sekä maissa joista Suomeen ostetaan sähköä. Runsaat sateet etenkin Norjassa lisäävät vesivoiman kapasiteettia ja laskee hintaa. Kovat tuulet puolestaan lisäävät tuulivoimaloiden tuotantoa. Lisäksi hintaan vaikuttaa voimalaitosten, erityisesti ydinvoimaloiden huoltokatkot mitkä aiheuttavat sähkön hintaan piikkejä. Viimeisimpänä hintaan vaikuttaa tietenkin kysyntä. Kylminä talvina sähkön hinta pysyy selvästi tavallista korkeammalla, kun lämmitykselle on suurempi tarve. Kesällä puolestaan sähkön hinta on tyypillisesti alempana, joskin voimalaitosten huoltoja suoritetaan usein kesäaikaan.
Mikä on spot-hinta tai pörssisähkön hinta?
Sähkön spot-hinta tai useasti kuultava pörssisähkön hinta tarkoittaa sähkön hetkellistä markkinahintaa, joka määräytyy sähköpörssissä. Pohjoismaiden ja Baltian maissa se on Nord Pool. Spot-hinta perustuu sähkön sen hetkiseen tarjontaan ja kysyntään markkinoilla. Spot-hinta vaihtelee tunneittain. Sähköpörssit yhdistävät sähköntuottajien ja -ostajien tarjoukset ja näin muodostuu sähkön spot-hinta kullekin tunnille.
Mikä ero on pörssisähkö ja kiinteä hintaisella sopimuksella?
Pörssisähkö ja kiinteä hintainen sopimus ovat kaksi erilaista tapaa ostaa sähköä ja niiden välillä on muutamia keskeisiä eroja. Pörssisähkö perustuu sähkön spot-hintaan, joka määräytyy sähköpörssissä ja vaihtelee tunneittain tarjonnan ja kysynnän mukaan. Toimitussopimus sisältää kiinteän hinnan tai hinnan, joka on sidottu tiettyyn indeksiin, ja se on sovittu etukäteen sähkön myyjän ja ostajan välillä.
Mitä hyötyä on ostaa pörssisähköä kiinteä hintaisen sopimuksen sijaan?
Pörssisähkön ostamisessa on hyötyä, koska se mahdollistaa hyödyntämään markkinahintojen vaihteluita, ja saatat maksaa alhaisempaa hintaa sähköstä, jos markkinahinnat laskevat. Pörssisähkö sopii erityisesti niille, jotka ovat valmiita ottamaan hintariskiä ja voivat sopeutua sähkönkulutuksessaan markkinahintojen mukaan.

Mistä minun kannattaa tarkistaa
pörssisähkön hinnat?

Voit seurata pörssisähkön hintaa tänään, ylihuomenna tai vaikka kuukauden kuluttua mistä tahansa lähteestä, sillä se ei riipu sähköyhtiöstä. Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain ja niin Fortum, Väre, Vattenfall kuin Solle tarjoaa työkaluja pörssisähkön hinnan seurantaan reaaliajassa. Moni suomalainen on ladannut Suomen kantaverkkoyhtiön Fingridin sovelluksen puhelimeensa, jolla voit helposti seurata hintakehitystä. Yhä useampi suomalainen seuraa nykyään pörssisähkön hinnan kehitystä, etenkin energiakriisin ja viimeaikaisten hintapiikkien myötä. Me Sollella suosittelemme seuraamaan pörssisähkön

Miten sähkön hinta vaikuttaa arkeemme?

Mikä vaikutus pörssisähkön hinnalla on
kuluttajien sekä yritysten kannalta?

Pörssisähkön hinta vaikuttaa merkittävästi sekä kuluttajien, että yritysten talouteen. Pörssisähkön hintakehityksellä on suuri vaikutus kansantalouteemme ja se heijastuu montaa kautta päivittäiseen elämäämme. Kuluttajille pörssisähkön hinta voi tuoda mahdollisuuden säästää kustannuksissa, kun he pystyvät hyödyntämään markkinoiden matalia hintoja esimerkiksi siirtämällä energiankulutustaan halvempiin tunteihin. Toisaalta taas, hintojen suuret vaihtelut voivat myös aiheuttaa taloudellista epävarmuutta, kun sähkön hinta voi nousta yllättäen kuten vuoden 2022 Energiakriisissä nähtiin.

Yrityksille ja nimenomaan etenkin energiaintensiivisille toimialoille, pörssisähkön hinta on merkittävä tekijä. Pörssisähkön hinta voi vaikuttaa koko liiketoiminnan kannattavuuteen. Hinnan vaihtelut voivat vaatia yrityksiltä joustavuutta ja strategista suunnittelua, jotta ne pystyvät optimoimaan energiankäyttönsä ja hallitsemaan kustannuksiaan tehokkaasti. Jos pörssisähkön hinnat ovat korkeat, se voi nostaa tuotantokustannuksia ja sitä kautta vaikuttaa yrityksen kilpailukykyyn ja tuotteiden hintoihin markkinoilla. Tästä syystä esimerkiksi metalliteollisuudessa yleensä seurataan tarkasti sähkömarkkinoiden hintoja ja mahdollisesti käyttää riskienhallintatyökaluja, kuten futuureja tai optioita sähkökustannusten ennustettavuuden ja hallinnan parantamiseksi.

Siksi on tärkeää, että niin kuluttajat kuin yrityksetkin seuraavat aktiivisesti pörssisähkön hintakehitystä ja hyödyntävät tarjolla olevia työkaluja ja sopimustyyppejä riskien hallitsemiseksi.

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain

Miten pörssisähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta määräytyy Nord Pool -sähköpörssissä, joka on kaikissa Pohjoismaissa ja Baltian maissa käytössä oleva keskeinen markkinapaikka pörssisähkön myynnille. Nord Poolin hinnat perustuvat tarjontaan ja kysyntään. Sähköä tarvitsevat ostajat arvioivat paljonko he huomenna tarvitsevat sähköä ja jättävät pörssiin tarjouksen. Sähkön tuottajat taas jättävät yhtälailla tarjouksen markkinapaikkaan siitä, millä hinnalla ovat valmiita sähköä myymään. Tätä kutsutaan day-ahead -markkinaksi.

Tässä prosessissa sähköyhtiöt ja muut markkinatoimijat tekevät tarjouksia tulevan vuorokauden tunneittaisesta sähköntuotannosta ja -kulutuksesta. Ostajan ja myyjän kohdatessa kauppa syntyy. Toimijoilla on edellisen päivän klo 12:00 asti aikaa jättää tarjous, ennenkuin seuraavan päivän tuntikohtaiset hinnat lukkiutuu. Näin pörssisähkön hinta muodostuu.

Pörssisähkön hintaan vaikuttavat monet tekijät

  1. Sähkön kysyntä: Sähkön kulutus vaihtelee vuodenajan, viikonpäivän ja vuorokaudenajan mukaan. Kylmällä säällä, kun kotitalouksien lämmitystarve on korkeimmillaan sähkön hinta nousee. Vastaavasti, päivänä jolloin on tuulista mutta myös aurinkoa riittää hyvin uusiutuvista energialähteistä voidaan saada sen verran paljon tuotantoa, että tämä voi vaikuttaa alhaisempina pörssisähkön hintoina.
  2. Sähkön tarjonta: Tarjonta riippuu käytettävissä olevista tuotantolähteistä, kuten ydinvoima-, vesi-, tuuli-, ja aurinkovoimaloista. Tuotannon rajoitukset tai huollot voivat vähentää tarjontaa ja vaikuttaa voimakkaasti sähkön hintaan. Esimerkiksi Olkiluoto 3:n huollot vuonna 2024 ovat ajoittain nostaneet pörssisähkön hintoja sekä luonut hintapiikkejä.
  3. Sääolosuhteet: Sää vaikuttaa sekä sähkön tuotantoon, että kysyntään. Esimerkiksi voimakkaat tuulet voivat lisätä tuulivoiman tuotantoa, jolloin sähkön hinta laskee. Vastapainoisesti taas kuivat ja tyynet olosuhteet voivat rajoittaa tuuli- ja vesivoimaa sekä nostaa hintoja.
  4. Polttoaineiden hinnat: Polttoaineiden kuten esimerkiksi maakaasun, öljyn ja hiilen hinnat vaikuttavat sähköntuotantokustannuksiin, erityisesti fossiilisia polttoaineita käyttävissä voimalaitoksissa.
  5. Sähköverkkojen kapasiteetti ja siirtoyhteydet: Verkon kapasiteetti ja siirtoyhteyksien saatavuus vaikuttavat siihen miten hyvin sähköä voidaan siirtää tuotantoalueilta kulutusalueille. Pullonkaulat ja häiriöt voivat rajoittaa sähkön saatavuutta ja nostaa hintoja.

Miten voin hyötyä siitä, että pörssisähkön
hinta vaihtelee tunneittain?

Pörssisähkösopimus

Sähkön hinta muuttuu jatkuvasti ja myös kuluttajat voivat ottaa tästä hintavaihtelusta hyödyn irti. Kun valitset pörssisähkön, hinta vaihtelee tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssisähkösopimus on lähes aina toistaiseksi voimassa oleva, joka tarkoittaa sitä, että voit irtisanoa sen 2 viikon irtisanomisajalla. Tälläisen sopimuksen hinta perustuu sähkön spot-hintaan sekä marginaaliin, jonka sähköyhtiöt lisäävät oman hinnoittelunsa mukaan.

Kuten aikaisemmin läpi kävimme, sähkön hinta vaihtelee paljon niin vuodenaikojen kuin muiden ulkopuolisten tekijöidenkin seurauksena. Pörssisähkösopimuksen käyttäjänä otat siis riskin siitä, että hintaa ei ole sidottu mihinkään eikä ole näin ollen ole niin ennustettava kuin kiinteähintainen sähkösopimus. Pörssisähkösopimus sopiikiin niille, jotka eivät tarvitse helposti ennustettavaa ja tasapainoista sähkösopimusta vaan ovat valmiita sähkön hintojen muutoksiin.

“Suomessa oli joulukuussa 2023 1,1 miljoonaa kotitaloutta, jotka käytti pörssisähköä. Tämä vastaa noin 20 % kaikista kotitalouksista.”

Ajoita kulutustasi edullisen sähkön hinnan tunneille

Tunnetusti hyvä ja yleistynyt tapa hyötyä sähkön hinnan muutoksista on tarkastella pörssisähkön hintoja sekä tätä kautta ajoittaa omia kulutuspiikkejä niin kutsutuille edullisen sähkön tunneille. Tämä tietynkin edellyttää, että sinulla on jo pörssisähkösopimus.

Mille pörssisähkön hinta on vuonna 2024 näyttänyt?

Sähkömarkkinat tunnetaan hyvin volatiliteettina ja alttiina niin geopoliittisille riskeille kuin tarjonnan vaihteluun liittyvissä riskeissä. Myös vuonna 2024 on nähty paljon heilahtelua pörssisähkön hinnassa. Alin hinta on huhtikuuhun 2024 mennessä mitattu 7.4. jolloin pörssisähkön hinta oli jopa -1,24 snt / kWh. Korkein hinta nähtiin talvella 5.1. jolloin nähtiin valtavia hintapiikkejä ja yhdelle kilowatille muodostui hintaa jopa 235 snt / kWh. Tälläiset hintapiikit ovat hyvin harvinaisia. Suurimpana syynä voitiin pitää pitkään jatkunutta ja tammikuulle poikkeuksellisen kireää pakkasta.

Ennusteet pörssisähkön hinnasta vuodelle 2024

Kuten aikaisemin sanottu, energiamarkkinat ovat tunnetusti hyvin volatiliteettejä ja riskialttiita ulkopuolisille tekijöille, jotka voivat nopeastikin muuttaa ennusteita. Ennusteita kuitenkin on olemassa vuodelle 2024 ja niistä voi saada suuntaa mihin pörssisähkön hinnat kehittyy. Futuurit ovat tärkeä työkalu pörssisähkön hinnan ennustamisessa, sillä ne tarjoavat näkymän markkinoiden odotuksiin tulevista hintatasoista. Sähköfutuurit ovat sopimuksia ostaa tai myydä tietty määrä sähköä tulevaisuudessa ennalta määrätyllä hinnalla. Ne auttavat kuluttajia ja yrityksiä suojaamaan itsensä hintavaihteluilta ja tarjoavat sijoittajille mahdollisuuksia spekulointiin.

Vuonna 2022 nähtiin energiakriisi niin muissa Euroopan maissa, kuin Suomessakin. Sähkön hinta oli ennätyksellisen korkealla vuonna 2022. Merkittävimpinä syinä energiakriisille voidaan Suomessa pitää toimintaketjujen häiriöitä, öljyn sekä maakaasun hinnannousua ja uusiutuvan energian haasteita. Samalla, kun esimerkiksi maakaasun hinta nousi, Suomessa koettiin epämieluisia sääolosuhteita joka vaikutti vesi- ja tuulivoiman tuotantoon. Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä pörssisähkön hinta oli keskimäärin korkeammalla kuin koskaan aikaisemmin. Tästä oppineena Suomessa parannettiin merkittävästi huoltovarmuutta, jotta häiriöistä sähkömarkkinalla selvitään tulevaisuudessa paremmin.

2023 pörssisähkön keskihinta laskikin edellisvuodesta jopa 65 %. Sään lämmetessä ihmisten tarpeet lämmittää kotitalouttaa laskee. Näin odotetaan myös pörssisähköjen hintojen tekevän. Eräiden lähteiden mukaan pörssisähkön hinnan arvioidaan olevan korkeimmillaan vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä (Q1). Kesällä 2024 hinnan on ennustettu laskevan jopa alle 5 snt / kWh, joka helpottaisi kotitalouden huolta varmasti. Tulevaisuudessa sähkön hinnan odotetaan laskevan sekä tasaantuvan nykyiseltä tasoltaan. On kuitenkin sanottava, että futuureissa voidaan jo nyt havaita hintapiikki talven 2024 ja 2025 välille. On vaikeaa tässä vaiheessa ennustaa miten suureksi piikiksi tuo muodostuu, mutta on hyvä pitää se mielessä.

Lue lisää aurinkopaneeleista ja aurinkosähköstä

Ajankohtaista aurinkopaneeleista