Kuinka paljon aurinkopaneelit tuottaa vuonna 2024?

Aurinkopaneelit omakotitalon katolla

Aurinkopaneelien tuotto on hyvällä tasolla koko Suomessa

Moni suomalainen pohtii kannattaako aurinkopaneelit Suomessa. Mekin Sollella saamme lähes päivittäin markkinointiimme kommenttia: “Kyllähän ne aurinkopaneelit siellä Etelä-Suomessa kannattaa, mutta ei täällä pohjoisemmassa, kun aurinkopaneelien tuotto on niin heikkoa.” Totuus on, että aurinkopaneelien tuotto on hyvällä tasolla koko Suomessa, asuitpa sitten Hangossa tai Kemissä. Etelä-Suomessa auringonvaloa riittää vuodessa noin 980 kWh/m² ja esimerkiksi Lapissa taas 790 kWh/m². Mielenkiintoista on, että Suomen säteilymäärät ovat verrattavissa maailman yhteen johtavaan aurinkosähköä hyödyntävään maahan eli Saksaan. Auringonvalosta aurinkopaneelien tuotto ei Suomessa siis kiikasta, vaan kyse on yksittäisen asennuskohteen ominaisuuksista. Esimerkiksi mikäli asennuskohteessa aurinkopaneelien suuntaukselle ainoa vaihtoehto on pohjoinen, tämä ei yleensä ole kannattavaa.

Miten aurinkopaneelien tuotto yleensä ilmoitetaan?

Aurinkopaneelien nimellisteho on tärkeä tekijä niiden suorituskyvyn arvioinnissa, mutta on hyvä ymmärtää, että tämä teho mitataan ihanteellisissa laboratorio-olosuhteissa, jotka eivät välttämättä vastaa todellisia käyttöolosuhteita. Yksittäisen aurinkopaneelin nimellisteho ilmaistaan yleensä watteina (W) tai vastaavasti piikkiwatteina (Wp). Nimellisteho kertoo aurinkopaneelin maksimaalisen tehon standardiolosuhteissa, jossa paneeli altistetaan 1 000 W/m² auringonvalolle, ympäristön lämpötila on 25 °C ja ilmakehän massa (AM) 1,5. Esimerkiksi nimellisteholtaan 420 W aurinkopaneeli tarkoittaa, että sen nimellisteho on 420 wattia näissä olosuhteissa. Tätä standardisoitua testausmenetelmää, kutsutaan nimellä Standard Test Condition (STC).

Puhuttaessa kokonaisen aurinkosähköjärjestelmän tehosta, yleensä saatat törmätä termiin kilowattipiikki (kWp), joka on yksinkertaisesti kaikkien järjestelmään kuuluvien paneelien yhteenlaskettu huipputeho. Esimerkiksi 10×420 Wp paneelien järjestelmässä kokonaisteho olisi 4,2 kWp. Yksi kilopiikkiwatti vastaa siis 1000 Wp.

Esimerkkejä aurinkopaneelien tuotosta Suomessa

Olemme laskeneet esimerkkejä aurinkopaneelien tuotosta Suomessa. Alla olevan taulukon avulla voit kätevästi hahmottaa kuinka monta aurinkopaneelia teidän kotitalouteen saattaisi tarvita, minkälaista tuottoa odottaa ja mitä se saattaisi kustantaa.

Taulukko havainnollistaa aurinkopaneelien tuottoa eri sähkönkulutuksilla

Miten aurinkopaneelien tuotto kannattaa mitoittaa omakotitalolle?

Yleisesti ottaen Suomessa omakotitalon aurinkopaneelijärjestelmä on suunnillaan yleensä kattamaan noin 30–50 % vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Aurinkopaneelien mitoitus vaihtelee riippuen talon koosta, sijainnista ja kotitalouden sähkönkäyttöön liityvistä tottumuksista.

Aurinkosähköjärjestelmän tuomat säästöt perustuu siihen, että järjestelmän tuotto vastaa mahdollisimman paljon omia kulutushuippuja, jotta aurinkopaneelien tuotolla voidaan vähentää tarvetta ostosähköstä. Sen takia on tärkeää konsultoida aurinkopaneeleja asentavia yrityksiä, kertoa omista tarpeista ja mitoittaa juuri teidän tarpeisiinne sopiva aurinkovoimala. Jos suunnitelmissa on esimerkiksi ladata aurinkopaneelien tuotolla sähköautoa, niin järjestelmä voidaan mitoittaa tuottamaan hieman enemmän.

Aurinkopaneelien tuottoon voidaan vaikuttaa myös aurinkopaneelien suuntauksella. Mikäli kotisi katto on suunnattu itään, luonnollisin vaihtoehto on asentaa aurinkopaneelit tälle lappeelle. Vaikka itään suuntaaminen saattaa vähentää hieman kokonaistuotantoa esimerkiksi etelään verrattuna, se voi olla hyödyllinen, jos kodin sähkönkulutus painottuu aamuun. Itään suunnatut aurinkopaneelit tuottavat tehokkaasti energiaa eritoten aamulla.

Toisaalta länteen suunnatut aurinkopaneelit ovat tehokkaita iltapäivällä ja illalla. Mikäli illan energiantarve on siis suurempi voi länteen suunnatut aurinkopaneelit olla järkevä valinta.

Mitkä tekijät vaikuttavat aurinkopaneelien tuottoon?

  • Varjostus: Puut, rakennukset ja muut esineet voivat varjostaa paneeleja ja vähentää niiden tuotantoa. Varjostuksen minimointi on tärkeää järjestelmän tehokkuuden maksimoimiseksi.
  • Aurinkopaneelien tyyppi: vaikuttaa merkittävästi niiden tuotantoon. Tehokkaammat paneelit tuottavat enemmän sähköä samalla pinta-alalla.
  • Sijainti: Etelä-Suomessa auringonpaistetta on enemmän ja aurinkopaneelien tuotanto on siten korkeampaa. Pohjois-Suomessa aurinkosähköjärjestelmän tuotanto on pienempää lyhyemmän auringonpaisteajan ja alhaisemman auringonkorkeuden takia.
  • Asennus: Aurinkopaneelien asennus vaikuttaa merkittävästi aurinkopaneelien tuottoon. Paneelien kaltevuus ja suunta vaikuttavat niiden auringonvalon vastaanottoon ja siten tuotantoon. Oikein asennetut paneelit tuottavat enemmän sähköä.

Miten aurinkopaneelien tuotto jakautuu kuukausittain?

Ei ole mikään salaisuus vaan täysi fakta, että aurinkopaneelien tuotto talvella ei ole samaa tasoa kuin kesällä. Aurinkopaneelit tuottavat hyvin noin kahdeksan kuukautta vuodesta. Aurinkopaneelien tuotto on lähes olematon marraskuu-helmikuu-akselilla. Siitä huolimatta aurinkopaneelien tuotosta voi olla apua myös talven sähkölaskulla. Kesällä, kun kotitalouden sähkönkulutus on vähäisempää ja aurinkopaneelit tuottaa eniten syntyy ylijäämäsähköä. Tätä ylijäämäsähkön myyntiä kutsutaan aurinkosähkön myynniksi. Usein myynnistä saadut tulot jyvitetään sähköyhtiösi toimesta sähkölaskulle hyvityksiksi. Näin myös talvella sähkölaskulla voi näkyä säästöä aurinkopaneelien avulla. Aurinkopaneelien tuotto on selkeästi parhaimmillaan huhti-heinäkuussa.

Taulukossa aurinkopaneelien tuotto kuukausittain

KuukausiTuoton osuus vuoden kokonaistuotosta
Tammikuu0,15 %
Helmikuu0,54 %
Maaliskuu9,2 %
Huhtikuu21 %
Toukokuu22,6 %
Kesäkuu22,8 %
Heinäkuu11 %
Elokuu4,5 %
Syyskuu5,3 %
Lokakuu2,6 %
Marraskuu0,38 %
Joulukuu0,09 %

Onko aurinkopaneelien tuoton kannalta katto paras asennuspaikka?

Aurinkopaneelien tuotolle keskeistä on, että aurinkopaneelit saavat mahdollisimman paljon auringonvaloa esteettömästi. Siksi aurinkopaneelien asennus toteutetaan yleensä katolle. Aurinkopaneelit katolle on selkeästi yleisin asennuspaikka. Aurinkopaneelien asennuspaikka on keskeinen tekijä niiden tuoton kannalta ja usein katto tarjoaa tässä suhteessa ihanteellisen ratkaisun. Katot tarjoavat yleensä esteettömän ja laajan pinta-alan aurinkopaneelien tuoton maksimoimiseksi. Näin aurinkopaneelit ovat myös usein suojassa maanpinnan tason aiheuttamilta varjostuksilta, kuten puilta ja muilta rakennuksilta.

Kaikissa tilanteissa katto ei kuitenkaan välttämättä ole paras tai ainoa vaihtoehto. Moni suomalainen ajattelee, että aurinkopaneelien seinälle asentaminen olisi kannattavin valinta. Näin ei kuitenkaan ole, koska usein seinälle asentaminen laskee aurinkopaneelien tuottoa 25-30 % siitä mitä tuottoja aurinkopaneeleista katolla voitaisiin saada. Mutta seinälle asentaminen voi joissain tapauksissa olla hyvä vaihtoehtoinen asennuspaikka. Seinällle asentaminen saattaa myös vaatia rakennusluvan.

“Rakennuslupaa saatetaan tarvita, jos rakennelma vaikuttaa merkittävästi kaupunkikuvaan tai ympäristöön”



Maahan asennetut paneelijärjestelmät voivat myös olla hyvä valinta joissain tapauksissa. Erityisesti silloin, jos katto ei ole riittävän suuri, siihen muodostuu varjostumia tai sen rakenteelliset ominaisuudet eivät tue paneelien asennusta. Maahan asennettaessa aurinkopaneelit asennetaan telineisiin. Aurinkopaneelien maahan asennuksessa on myös se etu, että niiden kulmaa ja suuntausta voidaan säätää optimaaliseksi auringon seurannan maksimoimiseksi. Nykyaikana on yleistynet esimerkiksi maaseudulla avoimille pelloilla isompien aurinkovoimaloiden asentaminen maahan teilineisiin.

Heräsikö kysymyksiä, ajatuksia tai jotain muuta palautetta?

Ole yhteydessä meihin! Autamme mielellä aurinkosähköön tai palveluumme liittyvissä kysymyksissä.
Soita meille: +358 40 221 4930 tai laita sähköpostia osoitteeseen: asiakaspalvelu@solle.fi
Tavoitat meidät arkisin klo 8-16.

Lue lisää aurinkopaneeleista ja aurinkosähköstä

Ajankohtaista aurinkopaneeleista